Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Ebooks op een rij

Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om mijn Ebooks netjes te ordenen. Ik heb een iPad waar ik wel eens een boek op lees. Omdat ik een digitale verzamelwoede heb, beschik ik inmiddels over 25.000 titels, zowel Engels als Nederlands. Deze passen natuurlijk nooit allemaal op mijn iPad. Dat hoeft ook niet, want ik lees er toch maar één tegelijk. Ik kwam na wat omzwervingen BicBucStriim tegen. Wie zo’n naam verzint, kan nooit een goed script schrijven dacht ik eigenlijk. Maar het werkt toch wel heel aardig! Dit is de minimalistische homepage van het project. Er staat eigenlijk weinig te lezen, om te downloaden word je al gauw doorverwezen naar GitHub. Op een synology blijkt de nieuwste versie 0.9.2. niet te werken, dus deze heb ik maar niet geprobeerd. De vorige versie 0.9.1. werkt daarentegen prima, dus dan die maar downloaden. Deze map kun je uitpakken op je webserver en een andere naam (kortere) naam geven. Anders moet je zo’n lange titel intypen achter je domeinnaam om het webscript te bereiken. Gek genoeg werkt overigens de site daarna niet meer. Je moet je webserver opnieuw opstarten. Dat doe je door via telnet het volgende commando in te geven:  /usr/syno/etc/rc.d/S97apache-user.sh restart. Je kunt ook inloggen in je DSM en dan bij het configuratiescherm naar webservices gaan. Vervolgens verwijder je het vinkje bij ‘webstation inschakelen’. Je kiest ‘toepassen’ en je wacht even. Daarna zet je webstation weer aan.

Nu ga je via je domeinnaam, DDNS of ip-adres de site (het script) benaderen. Typ daarvoor de juiste URL in, bijvoorbeeld wanneer je de webmap waar de site in staat “ebook” hebt genoemd, surf je naar http://www.<jouwdomeinnaam>.nl/ebook.

Je krijg nu het configuratiescherm van BicBucStriim te zien, met slechts een aantal opties:

  1. Calibre Library Path: hier vul je de locatie in waar je je ebooks hebt opgeslagen, bijvoorbeeld /volume1/documenten/ebooks. Let op! Als je je ebooks op het geslagen buiten je webfolder (zoals in dit voorbeeld het geval is) dan moet je deze locatie toevoegen aan je PHP open basedir. Hieronder meer daarover. Hieronder ook meer over waarom er Calibre Library staat 🙂
  2. Admin password: wel handig om even in te vullen, zodat iemand anders je configuratie niet om zeep kan helpen.
  3. Protect downloads with a password: hiermee bescherm je je collectie. Iedereen kan deze inzien, maar niemand kan een boek downloaden om te lezen.
  4. Password for downloads: hier kies je een wachtwoord indien dit anders moet zijn dan je admin password.
  5. Clip thumbnails: deze optie zorgt ervoor dat de boekkaft altijd helemaal in beeld is, ook al is het plaatje groter dan de ruimte die er op de site is.

Dat is alles. Opslaan en als het goed is moet alles nu werken en zul je merken dat je collectie ingeladen wordt.

Aanpassen open basedir
Als webscripts gegevens willen gebruiken buiten de webdirectory dan moet je de synology vertellen in welke directory webscripts naar gegevens mogen zoeken. Daarvoor open je via het configuratiescherm de webservices. Je kiest hier voor “PHP open_basedir aanpassen” (vinkje zetten) en je vult achter de al aanwezige waarden, de locatie van je ebooks in, bijvoorbeeld /volume1/documenten/ebooks. Doe dit voordat je de configuratie van BicBucStriim opent!

 

Calibre library
BicBucStriim gaat er vanuit dat je een ebook library hebt opgebouw met Calibre (en database programma voor ebooks) . Als je dat hebt gedaan, dan wordt de database helemaal goed gevuld met boekomschrijving en plaatjes en alles wat je maar kunt verzinnen. Het werkt ook zonder deze library gegevens. Feitelijk kun je ieder book in epub-formaat toevoegen aan de directory en het wordt opgenomen in de database van BicBucStriim. Het ziet er alleen wat minder fraai uit. Achteraf kun je overigens zelf nog wel een kaft toevoegen.

Gebruik
Als je database gevuld is, surf je naar de url van je BicBucStriim-installatie en je kiest een boek uit met je tablet of ereader. Vervolgens druk je op download, kiest het formaat waarin het boek beschikbaar is (epub) en je boek wordt gedownload op je apparaat. Veel leesplezier!

 

One Response to Ebooks op een rij

  1. Hoe onderhoud je je boeken als er nieuwe bij komen. Moet er dan handmatig worden gekopieerd of kun je Calibre zo instellen dat deze automatisch de NAS gebruikt voor de opslag. Ik heb COPS geprobeerd en krijg vele dubbelingen. Zag nu je handleiding voor BicBucStriim en ga deze nu proberen. Bouw nu mijn bibliotheek weer opnieuw op met Calibre vroeg me alleen af wat daarna de handelingen zijn. Kun je hier iets over op je website zetten? Werkt overigens allemaal prima zoals je hebt omschreven waarvoor dank

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
  1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom