Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Handleiding Synology DSM: via internet benaderen

Eén van de meest gestelde vragen op de diverse fora die over de Synology gaan, is ‘hoe kan ik mijn Synology via het internet benaderen?’. Logische vraag natuurlijk, want je wilt overal en altijd bij je bestanden kunnen. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Het is belangrijk om te bedenken welke services je van buitenaf wilt gebruiken. In mijn geval gebruik ik veelal filestation, de diskstationmanager zelf en audiostation. Iedere service op de Synology gebruikt een ‘poort’ naar het internet toe. Iedere internetverbinding heeft ruim 65.000 ‘poorten’ het internet op. Er is een aantal universele poorten: poortnummers die altijd en overal als standaard voor een bepaalde service gebruikt worden (port 21 voor FTP, poort 80 voor HTTP bijvoorbeeld). Synology gebruikt ook een aantal standaard poorten (hier zie je trouwens welke dat precies zijn). In mijn voorbeeld heb ik dus poorten 5000 en 7000 nodig, ik maak even géén gebruik van HTTPS.

De tweede stap is je router instellen. Je moet de router vertellen dat poort 5000 vanaf het internet doorgestuurd moet worden naar de Synology. Die heeft immers een service klaarstaan op deze poort. Er zijn heel veel verschillende soorten en merken routers, dus helaas is het niet te doen om een standaard handleiding te schrijven. Je zult dus in je router op zoek moeten gaan naar de mogelijkheden van ‘portforwarding’. (deze site kan je daarbij erg behulpzaam zijn!). In mijn geval (ik gebruik een Linksys router) ga ik na het inloggen naar de tab ‘toepassingen en games’ en kies ik voor de eerste tab ‘één poort doorsturen’. Bij ‘naam toepassing’ vul ik iets in zodat ik later terug kan vinden waar deze poort naartoe verwijst, bijvoorbeeld ‘admin_syno’ of zoiets. Bij externe poort vul ik 5000 en bij interne poort ook. Vervolgens vul ik het IP-adres van mijn synology in; in mijn geval 192.168.1.153 (je vindt het IP-adres van je Synology trouwens onder > Configuratiescherm > Netwerk > 2e tabblad “Netwerkinterface).

Nu gaan we testen of alles werkt. Deze website is daar erg handig voor! Vul het poortnummer in dat je zojuist hebt geforward en je krijgt bericht of deze ook echt open staat.

Nu dat geregeld is, kun je feitelijk je Synology al gaan benaderen vanaf het internet. Daarvoor heb je een zogenaamd WAN-ip adres nodig: dat is het IP-adres waarmee je computer zich op internet begeeft. Dit adres wordt uitgedeeld door je internprovider. Het is feitelijk de ‘naam’ van je computer. Ieder adres is uniek. Er zijn diverse sites waar je jouw IP-adres kunt achterhalen. Als je goed hebt gekeken dan heb je het in de vorige stap al zien staan. Ga nu via je internetbrowser naar het volgende adres: http://<jouwip>:5000 (bijvoorbeeld http://62.69.179.198:5000) en als alles goed is, krijg je het inlogscherm van de Synology Diskstation te zien!

Nu is het natuurlijk niet zo handig om je IP-adres uit je hoofd te leren. Daarom hoeven we nu ook niet http://62.69.179.198 in te typen als we het nieuws willen lezen, maar gaan we gewoon naar http://www.nu.nl. Toch hebben beide opties dezelfde uitwerking: je komt op dezelfde website terecht. Het is dus handig als je straks gewoon naar http://www.pietje.nl:5000 kunt surfen. Om dat te bereiken kun je een eigen domein aanvragen (kosten al vanaf €1,95 per jaar). Dat kun je doen bij een hostingprovider, of je zoek een gratis alternatief, zoals hier wordt aangeboden.

14 Responses to Handleiding Synology DSM: via internet benaderen

 1. Pingback: Luke blogt er op los! » Archive » Handleiding Synology DSM: subdomein

 2. ruud de wolf says:

  Thx Luke van een nieuwe Synology gebruiker!!

  Je hebt me enorm geholpen

  Ruud

 3. Joey says:

  Het benaderen van de synology via internet door poort 5000 te openen is met deze uitleg helemaal helder. Maar hoe kun je nu je eigen website hosten? Heb een domeinnaam aangevraagd, webstation aangevinkt, in de map ‘web’ een index.html gezet maar kan het niet benaderen vanaf internet.

 4. admin says:

  @joey: heb je poort 80 ook doorgestuurd en heb je via http://www.canyouseeme.org gecontroleerd of dat ook gelukt is?

 5. Roderik says:

  Het werkt!
  Erg duidelijk allemaal!
  Bedankt!

 6. Fred says:

  Thanks man! Deze heldere uitleg heeft prima geholpen.

 7. Paul says:

  Duidelijke uitleg. Bij werkt het. Ik kan mijn domeinnaam benaderen van buitenaf en zo bij de bestanden van de synology. Maar ik heb een vraag. Wanneer ik thuis ben en ik voer het domeinnaam in dan kan hij geen verbinding maken en dan moet ik werken met mijn interne ip adres.

  Voorbeeld: extern kan ik mijndomeinnaam.nl:5000 intypen en kan ik inloggen op mijn synology. intern, dus thuis, voer ik mijn domeinnaam in en krijg ik dat de pagina niet is gevonden. dan moet ik bijv. 192.168.0.2:5000 invoeren om daar te komen.

  Hoe kan ik dat aanpassen. Ik hoop dat je daar een antwoord op hebt.

 8. Gerwin says:

  bedankt! helder verhaal, ben al 3 uur aan het puzzelen maar nu is het gelukt.

 9. george says:

  Hallo Luke,

  Weet jij mischien waarom mijn sitecom WL-183 onderstaande foutmelding geeft?
  “Invalid IP address! It should be set within the current subnet.”

  Ik ben via jou link “portforwarding” aan mijn ip adres gekomen maar geen resultaat.

 10. mathijs says:

  Hoi Luke
  Ik heb een probleem met mijn nasschijf.
  Ik krijg geen verbinding meer via mijn domein.
  het volgende bericht verschijnt dan
  Safari kan de pagina http://(domein name:5000/webman/index.cgi niet openen omdat er geen verbinding met de server
  tot stand kan worden gebracht.
  ik heb via mijn ip adres 77.175……. poort 80 en 5000 gecheckt en die geven geen conflict.
  heb je hier misschien een oplossing voor .
  ik heb wel DSM 4.2 geïnstalleerd ligt dit hier misschien aan.
  alvast bedankt voor de moeite.
  mvg Mathijs

 11. admin says:

  Hallo Mathijs, vanuit hier werkt het gewoon. Misschien staat je eigen ipadres op de auto blocklist? Ik zie gewoon het inlogscherm van je NAS

 12. Sander says:

  Luke,

  thx a lot. Dit heeft erg geholpen.

 13. Jasper says:

  super bedankt!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
 1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom