Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Handleiding Synology DSM: subdomein

Soms is het handig een subdomein aan te maken. Bijvoorbeeld omdat je bezoekers snel naar een vaste plek op je website wilt krijgen. Of voor jezelf, omdat je te lui bent om een lang adres in te typen. Dan biedt een subdomein een uitkomst.

Voorbeeld: http://www.google.nl

In dit voorbeeld is google.nl het toplevel domein: de naam die iedereen altijd intypt. Maar google heeft vele subdomeinen die het leven wat makkelijker maken. Zo kun je maps.google.nl gebruiken, of translate.google.nl. Hierin zijn maps en translate de subdomeinen.

Deze website draait op www.lukevredeveld.nl. Via de site die je dan krijgt, kun je klikken op portfolio en dan krijg je alle posts te zien die met mijn werk als stedenbouwkundig ontwerper te maken hebben. Maar je kunt ook rechtstreeks surfen naar portfolio.lukevredeveld.nl. Dit subdomein komt uit op het adres www.lukevredeveld.nl/wordpress/?cat=7 hetgeen een stuk minder handig te onthouden is. Zo heb ik bijvoorbeeld ook admin en files als subdomein aangemaakt die mij rechtstreeks naar poort 5000 en 7000 brengen. Twee handige functies liggen daarachter, zoals iedere synologygebruiker wel weet.

Maar hoe wordt dit nu gedaan? Het stappenplan hieronder gaat daar nader op in.

Zorg er allereerst voor dat de provider waar je je domeinnaam hebt gehost dit ook ondersteund. Maak je daarover niet teveel zorgen, volgens mij doen ze dat allemaal. Het is alleen een verschil wat ze standaard doen. Sommigen gebruik een wildcard. Ze nemen dan op dat http://*.jouwsite.nl altijd verwijst naar jouw ip-adres. Op die manier kun je helemaal uit je dak gaan, want ieder subdomein dat je verzint zal werken. Al kom je met http://ikwilgraagditsubdomeinaldenkiknietdatheterghandigzalzijn.jouwsite.nl op de proppen, dan nog zal het werken 🙂

Andere providers bieden een console aan, waarbij je onder kopje ‘DNS beheren’ of iets dergelijks zélf een subdomein kunt aanmaken. Je maakt dan een zogenaamd A-record aan voor het subdomein dat je in gebruik wilt nemen. Of wellicht biedt het console je de optie om zélf de wildcard optie in te voeren zodat je voor altijd klaar bent. Sommige providers doen alles liever zelf. Deze zul je dus een mail moeten sturen met het verzoek het subdomein voor jou aan te maken, of wellicht dat ze ook de optie met de wildcard voor je kunnen instellen. Hier is dus geen standaard in, vraag het gewoon na bij je provider!

Als dit allemaal geregeld is, maak je contact met het admin-gedeelte van de DS, de diskstationmanager. Je gaat naar het configuratiescherm en dan naar webservices. Als het goed is, dan staat webstation aan. Druk nu op de knop Virtuele Host. Je krijgt nu een lijstje met Virtuele Hosts. Waarschijnlijk is deze lijst nog leeg. Druk bovenin op de knop maken. Voor dit voorbeeld zal ik je laten zien hoe ik het subdomein portfolio.lukevredeveld.nl heb aangemaakt. Gebruik in onderstaand voorbeeld dus je eigen domeinnaam en je eigen gewenste subdomein. In de eerste kolom (naam van de submap) vul ik portfolio in. Onthoud dit even, straks moeten we hier nog iets mee! In de tweede kolom, vul ik de hostnaam van het subdomein in. In dit voorbeeld komt hier dus portfolio.lukevredeveld.nl te staan. De derde kolom, protocol is HTTP aangezien het hier om een gewone website staat en geen beveiligde verbinding zoals HTTPS. In de vierde kolom komt het poortnummer te staan. Als je nog nooit je poortnummer van je website hebt gewijzigd, vul je hier 80 in. Als jouw hostingprovider poort 80 mocht blokkeren, dan vul je hier een alternatieve poort in. Zorg wel dat alles in je router dan ook goed ingesteld is! De externe poort 80 moet doorverwezen worden naar bijvoorbeeld 8080! Lees hier hoe je dat kunt doen.

We zijn nu al een heel eind op dreef. We hebben de hostingprovider verteld dat portfolio.lukevredeveld.nl bestaat en naar een bepaald IP-nummer moet verwijzen. We hebben de Synology verteld dat portfolio.lukevredeveld.nl bestaat en dat deze moet verwijzen naar de map portfolio. Nu moeten we nog een link leggen tussen de map portfolio (die nu nog niet eens bestaat!) en de onhandige URL waar feitelijk mijn portfolio opstaat. Ga daarvoor naar de webmap op je synology, via de bestandsbrowser van de DSM of gewoon via je verkenner op je PC of Mac. Maak nu in je webfolder een map aan met de naam die je net onder de kolom ‘naam van de submap’ hebt aangemaakt. In mijn voorbeeld maak ik dus een map aan met de naam portfolio. Goed, wat we nu hebben bereikt is dat al het internetverkeer van het subdomein portfolio.lukevredeveld.nl uitkomt in de map ‘portfolio’ in de webfolder van de Synology. Maar deze map is leeg. Er zal dus nog niks gebeuren. De laatste stap is dus dat we de webserver vertellen dat er in deze map niks staat, maar hem doorverwijzen naar iedere willekeurige URL, in mijn voorbeeld de URL www.lukevredeveld.nl/wordpress/?cat=7. Hiervoor gebruiken we een piepklein stukje code, in de vorm van een html-bestand.

 

Maak met een willekeurige tekstverwerker (in gebruik hiervoor altijd Wordpad) een bestand aan dat je index.html noemt. Open het lege bestand en plak er de volgende code in:

<html>
<head>
<meta HTTP-EQUIV=”REFRESH” content=”0; url=http://www.lukevredeveld.nl/wordpress/?cat=7″>
</head>
</html>

 

Achter url= zet je dus in jouw geval de site-URL waar het geheel naartoe moet verwijzen. Je kunt hier alles invullen wat je wilt. Ook http://www.google.nl. Als lijkt me dat niet erg zinvol… Dit is de laatste stap in heel het proces. Nu zal portfolio.lukevredeveld.nl naar de goede plek verwijzen.

In mijn geval heb ik dus subdomein admin aangemaakt die achter url= dus verwijst naar poort 5000 op www.lukevredeveld.nl. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Succes met uitproberen.

 

9 Responses to Handleiding Synology DSM: subdomein

 1. Frans says:

  Hi Luke,

  Tijdens het niets doen kwam ik toevallig op je site terecht en ik ga dit zeker vanavond op mijn DS211+ uitproberen.
  Ideeën zat.

  Grt
  Frans

 2. Peter says:

  Ik heb veel belangstelling je site bekeken en diverse dingen overgenomen op mijn eigen NAS411. En het werkt Hiep hiep hoera voor Luke. Maar….
  Als ik lokaal werk met mijn dyndns accountnaam: ‘mijnsite.dyndns.org’ werkt alles mooi. Zelf een mooi index keuze menu gemaakt in de root werkt ook. Maar nu via de mobiel met uitgeschakelde Wifi. Dan ineens wordt gevraagd om een wachtwoord. Geen enkel wachtwoord wil werken. Niet van de Synology niet van Dyndns, firewall is ook alles ‘allowed’. Ik wil geen wachtwoord. Direct via het CName bij de hoster doorgezet naar de NAS. Weet jij de ultieme oplossing???
  Alvast bedankt!

  Peter

 3. Pingback: Waar draait deze Website op | Carl De Kruyf

 4. carl says:

  Reuze bedankt voor je geweldige uitleg
  Ik ben een stuk wijzer geworden dankzij jou
  Mijn complimenten

 5. Monty says:

  Wat een fijne uitleg, precies wat ik zocht.

  Super bedankt man!

 6. Erik Snijder says:

  Hoi Luke, ik heb je handleiding gevolgd echter krijg ik een blanco pagina indien ik rechtstreeks naar een subdomein heen link:

  ALs ik onderstaand IP adres invul, krijg ik Photo Station te zien, echter via het subdomein een blanco pagina.

  Heb je enig idee wat ik verkeerd doe?

  Mvg,

  Erik Snijder

  • Erik Snijder says:

   Hoi Luke, het is inmiddels gelukt. Vorig post kan verwijderd worden.
   Bedankt voor de deze heldere handleiding! 🙂

 7. roy weijers says:

  heeey luuk,

  mag ik jou wat vragen?

  Ik ben bezig met een begin te maken van een wordpress site.
  ik krijg deze alleen op geen mogelijkheid online via de nas van mij ( ds214play )
  zelf heb ik al een domijnnaam die op dit moment geforward staat naar mijn externe ip:poort. dit is natuurlijk niet zoals het hoort. mocht in de site online hebben zal ik deze aan moeten passen naar een A-record.

  Wil en kan jij mij uitleggen hoe ik de site die ik gemaakt het via wordpress online kan zetten via de nas.

  Hoor graag van je
  kom er echt niet meer uit.

  groetjes roy weijers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
 1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom