Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Handleiding Synology DSM: meerdere websites

Dit is een handleiding voor het realiseren van meerdere websites  met een eigen domeinnaam op één Synology NAS.

Deze draait bij mij op een Synology DS211+.

Het is mogelijk om via DSM meerdere websites met ieder een eigen domeinnaam te laten draaien, allemaal op de standaard HTTP poort (80). Hieronder beschrijf ik hoe ik dat geregeld heb (met dank aan de diverse Engels- en Nederlandstalige fora op het internet)

Schakel allereerst de webservices in (hiermee start je de webserver van de Synology). Dat doe je via configuratiescherm → webservices.

Je kunt een vinkje zetten bij ‘persoonlijke website inschakelen’, dat is nu voor de werking niet aan de orde. MySQL zou ik wel altijd inschakelen. Steeds meer standaard websites zoals galleries en blogs werken met MySQL. De andere tabs zijn voor een goede werking nu even niet belangrijk, dus die worden niet beschreven.

Ik ga voor deze beschrijving er even vanuit dat je drie websites wilt maken: www.site1.nl, www.site2.nl en www.site3.nl.

Na het inschakelen van webstation heeft het systeem als het goed is een ‘web’ map aangemaakt binnen je volume. Ga nu naar deze map toe. Dat kun je doen door middel van de bestandsbrowser in de Diskstationmanager, of via je eigen PC op windows of OSX. Als het goed is, is deze map helemaal leeg omdat hij net aangemaakt is. Maak nu drie submappen aan. Deze noem je site1, site2 en site3 maar gebruik dan de naam van je sites. Je mag ook andere namen gebruiken, bijvoorbeeld alleen 1,2 en 3. Als je maar onthoudt welke map straks bij welke website gaat horen. Als je al een site hebt aangemaakt en je deze handleiding dus niet vanaf het begin af aan volgt, sleep dan alle bestanden die met je bestaande site te maken hebben in één van de drie mappen. Onthoudt uiteraard ook nu weer in welke map je bestaande site zit.

Je kunt nu verder gaan met het maken van je drie sites. De meeste programma’s waar je dat mee kunt doen, hebben wel een knop met ‘publiceer site’ of een dergelijke titel. Op dat moment worden alle bestanden verzameld die bij je site horen. Zorg dat alle bestanden van de site bij elkaar in de map site1, site2 of site3 staan.

Maak nu in je webfolder een bestand aan, genaamd index.php. Dit kun je doen met iedere teksteditor of gewoon je programma waar je je websites in gemaakt hebt. Ik gebruikte in dit geval gewoon wordpad.

Plak de volgende tekst hierin:

<?php
IF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.site1.nl”) {
header(“Location: site1/index.html”);
}
ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.site2.nl”) {
header(“Location: site2/index.html”);
}
ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.site3.nl”) {
header(“Location: site3/index.html”);
}
ELSE {
echo “Foutje”;
}
?>

Vanzelfsprekend gebruik je natuurlijk je eigen domeinnamen en de naam van de submappen in de webfolder zoals je die gemaakt hebt. Als je een website hebt gemaakt, stel site1, die geen index.hmtl bestand gebruikt omdat je bijvoorbeeld in php hebt gewerkt voor deze site, dan vul je uiteraard site1/index.php in. Een kind kan de was doen!

Achter de aanhalingstekens achter ECHO kun je alles invullen wat je wilt. Dit komt er in beeld te staan als er iets fout is gegaan of als er een website is ingevuld die om welke reden dat ook wél naar jouw ip-adres verwijst, maar niet in je index.php is opgenomen. De webserver weet dan niet wat hij met het verzoek moet en spuugt de foutmelding uit.

Als het goed is moet nu alles werken. Je kunt dit het beste proberen van een locatie buiten je eigen netwerk. Bij de buren, of via je smartphone waar je even de wifi van uitschakelt zodat deze via 3G werkt.

Op deze manier heb je geen hostingprovider meer nodig als je meerdere websites wilt gebruiken. Je dient alleen je domeinnaam te registreren bij een ‘registrar’. Ik gebruik daarvoor www.hostnet.nl waar je al voor 1,95 per jaar (indien 5 jaar vastgelegd) een NL-domeinnaam kunt claimen. Het enige dat je hoeft te doen is de zogenaamde A-record laten verwijzen naar jouw ipadres. Soms doet de registrar dat voor je. Meestal kun je het eenvoudig zelf doen in het configuratiescherm onder ‘DNS beheren’ of iets dergelijks.

 

 

26 Responses to Handleiding Synology DSM: meerdere websites

 1. Mark Scholl says:

  Parse error: syntax error, unexpected ‘:’ in /volume1/web/index.php on line 3

  have put this in the Index.PHP

  and made 2 dirs white index.html Fam and Scholl
  have olso tryed
  “Location: web/scholl/index.html”);
  “Location: scholl/index.html”);
  “Location: /web/scholl/index.html”);
  “Location: /scholl/index.html”);

  when i don’t put it in i go to
  http://192.168.8.17:5000/webman/index.cgi

  please help

 2. admin says:

  Hallo Mark, kun je iets duidelijker vertellen wat je hebt proberen te bereiken en hoe je dat hebt ingesteld? Je hebt twee websites met twee verschillende URL’s van buitenaf? Deze heb je naar je IP-adres van je Synology gestuurd en nu krijg je een php-fout? Kun je de complete inhoud van je index.php eens posten?

 3. Mark Scholl says:

  het probleem is dat ik niet me website kan benaderen wel de Ui en Photo maar een gewone website niet.

  ik heb geprobeerd om alleen 1 website te maken en de index.htm(l) allen in web te plaatsen maar dan wordt ik geforward naar de UI en als ik de meerdere websites wil hebben met jou PHP bestand dan krijg ik dus een fout melding index.Htm(l) is

  Hello World!

  hello world

  Private user from user1 folder!

  en van index.php is het

  alvast bedank voor je reactie

  mark scholl

 4. admin says:

  Hallo Mark, je tekst houdt halverwege op, net als bij je eerste reactie. Het is voor mij dus nog steeds niet duidelijk war je exact in je index.php hebt staan. Het lijkt er echter op alsof je webserver of je,portforwarding niet goed is geïnstalleerd. Heb je poort 80 extern doorgestuurd naar poort 8o intern? Ik zou eerst proberen om 1 site werkend te krijgen en dan pas meerdere sites. Misschien moet je m’n andere tutorial eerst eens doornemen. Die gaat over portforwarding en je synology verbinden met het internet.

 5. Mark Scholl says:

  het probleem is dat ik niet me website kan benaderen wel de Ui en Photo maar een gewone website niet.

  ik heb geprobeerd om alleen 1 website te maken en de index.htm(l) allen in web te plaatsen maar dan wordt ik geforward naar de UI en als ik de meerdere websites wil hebben met jou PHP bestand dan krijg ik dus een fout melding

  als ik naar famscholl.mooo.com ga en het index.php file heb neer gezet inhoud
  is dit

 6. Mark Scholl says:

  IF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “famscholl.mooo.com”) {
  header(“Location: /Fam/index.html”);
  }
  ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “192.168.8.17”) {
  header(“Location: /scholl/index.html”);
  }
  ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.site3.nl”) {
  header(“Location: site3/index.html”);
  }
  ELSE {
  echo “Foutje”;
  }

 7. Mark Scholl says:

  ik heb boven aan ” dan krijg ik een fout melding in regel drie.

  als ik de index.html in de plaats zet dan wordt ik ge forword naar de Ui op port 5000. port 80 lijkt wel te werken wand als ik naar famscholl.mooo.com/photo/ ga dan lukt dat wel. dus me vraag is nu eigenlijk wat doe ik fout.

  ik hoop dat iki het nu goed gepost heb

 8. Mark Scholl says:

  ik heb boven aan ?php en onderaan dit gezet ? met sluiten dan krijg ik een fout melding in regel drie.

  als ik de index.html in de plaats zet dan wordt ik ge forword naar de Ui op port 5000. port 80 lijkt wel te werken wand als ik naar famscholl.mooo.com/photo/ ga dan lukt dat wel. dus me vraag is nu eigenlijk wat doe ik fout.

  ik hoop dat iki het nu goed gepost heb

 9. Mark Scholl says:

  ik kan haak pijltje openen en sluiten niet gebruiken daarom staat het in de tekst hier boven vreemd haak pijltje openen ?php en onderaan dit gezet ? haak pijltje sluiten dan krijg ik een fout melding in regel drie.

  als ik de index.html in de plaats zet dan wordt ik ge forword naar de Ui op port 5000. port 80 lijkt wel te werken wand als ik naar famscholl.mooo.com/photo/ ga dan lukt dat wel. dus me vraag is nu eigenlijk wat doe ik fout.

  ik hoop dat iki het nu goed gepost heb

 10. ik weet er ook niet alles van maar

  de site voor pagina 2 lijkt mij geen goede

  daar 192.168.8.17 in intern ip adres is die zal het nooit buiten doen.

 11. Hans says:

  dit is de op lossing (“”)en geen(“”)

  hij laat alleen het pad in de balk zien maar daar is vast iets op te vinden

 12. Hans says:

  dit is de op lossing (“”)en geen(“”)
  /**
  **/
  hij laat alleen het pad in de balk zien maar daar is vast iets op te vinden

 13. Menno says:

  ls,

  Bedankt voor je post, dit was wat ik zocht, echter…..
  Ook bij mij de melding:

  Parse error: syntax error, unexpected ‘:’ in /volume1/web/index.php on line 4

  Uiteraard het verwarrende stukje hierboven doorgenomen over de “haakjes” echter ook daarmee kom ik niet verder.
  Ik probeer het echter eerst met 1 site dus mijn regeltjes zijn simpel, zie hieronder:

  Ook hiermee geprobeerd: /** **/ echter dan krijg ik de melding “foutje”..

  Wellicht kunnen jullie me verder helpen.

  gr,
  Menno

 14. Menno says:

  Ik zie dat er een deel wegvalt…. 🙁

  Dan nu zonder de “p”:

  IF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.zbb.nu”) {
  header(“Location: zbb/index.php”);
  }
  ELSE {
  echo “Foutje”;
  }

 15. Menno says:

  opgelost…. alle rare haakjes vervangen door normale haakjes 🙂

 16. Martin says:

  Werkt goed, maar……

  Ik heb bijvoorbeeld http://www.martin123.nl doorgelinkt naar martin123.synology.me
  Echter als ik naar http://www.martin.nl ga, dan verandert de url steeds weer naar xxx.synology.me/martin123

  Ik wil nog meer websites maken maar als die steeds synology laten zien dan is dat niet netjes.

  Weet je hoe dit op te lossen is?

  gr, Martin
  p.s. http://www.martin123.nl is een fictief voorbeeld

 17. admin says:

  Dat is niet zo eenvoudig te doen Martin. Er zijn meerdere opties, waaronder URL Rewrite. Daar zou je eens op kunnen googlen.

  of je kijkt hier: http://www.addedbytes.com/articles/for-beginners/url-rewriting-for-beginners/
  of hier: http://www.synology-forum.nl/web-server/schone-adresbalk/

 18. ingrid says:

  wat staat hier fout

 19. ingrid says:

  wat staat hier fout, ik krijg bij beide site foutmelding in regel 4

  Groetjes Ingrid

 20. ingrid says:

  IF ($_SERVER(“SERVER_NAME”) == “www.ingridshomepage.nl”) (
  header(“Location: volume1/web/plaatjes/index.htm”);
  )
  ELSEIF ($_SERVER(“SERVER_NAME”) == “www.elektra-design.nl”) (
  header(“Location: volume1/web/kolker/index.htm”);
  )
  ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”] == “www.site3.nl”) {
  header(“Location: site3/index.html”);
  }
  ELSE {
  echo “Foutje”;
  }

  dit viel weg

 21. Hans Snel says:

  Hallo Martin

  Ik denk dat het bij je hosting zit daar moet je DNS doorschakeling gebruiken dan zet je bij de naam van je site jou IP XXX.synology.me VB: http://www.fam-snel.synology.me/ deze sites draaien op de synology als je meer wil weten dan moet je maar ff mailen.

  Hans

 22. Hallo Luke,

  Zelf heb ik een domein gelhard.info. Nu heb ik 2 virtual hosts aangemaakt met http://www.gelhard.info en gelhard.info, beiden verwijzen ze naar de standaar wordpress dir. Alleen als ik gelhard.info virtual host aanmaak werken de links van http://www.gelhard.info/audiostation niet meer. Nog briljante ideeën??

 23. Johan Vandamme says:

  Beste

  Ik wil dus ook meerdere sites hosten in de map web op mijn Synology NAS.
  Ik heb jouw werkwijze toegepast.

  In de map web heb ik 2 supmappen aangemaakt, namelijk web1 en web2.
  In de map web het ik devolgende index.php geplaatst:

  Als ik nu extern “vajo.mooo.com” intik zie ik in de browser inderdaad vajo.mooo.com/web1 verschijnen maar dan loopt het vast. De website verschijnt niet.
  Idem bij web2.

  In web1 en web2 heb ik een experimentele WordPress website geplaatst. Intern kan ik deze perfect benaderen en werkt het.

  Wat zou de reden kunnen zijn?

  Persoonlijk denk ik dat het iets te maken heeft met machtigingen, maar ik ben daar niet zeker van. Maar het lukt me niet om deze in te stellen. Het vinkje toepassen op alle mappen, submappen en bestanden blijft gewoon niet staan.

  Kun je me helpen? Met dank bij voorbaat!
  Johan

 24. Johan Vandamme says:

  php stukje is niet verschenen vandaar een nieuwe poging…

  IF ($_SERVER[“SERVER_NAME”]==”vajo.mooo.com”) {
  header(“Location: web1”);
  }
  ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”]==”vajo.synology.me”) {
  header(“Location: web2”);
  }
  ELSEIF ($_SERVER[“SERVER_NAME”]==”www.johanvandamme.net”) {
  header(“Location: 3index.php”);
  }
  ELSE {
  echo “Foutje”;
  }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
 1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom