Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Hardloop erop los!

Eind 2008 besloot ik in een vlaag van ultieme verstandsverbijstering dat ik sportief ging worden. Met de geboorte van ons eerste kind in het vooruitzicht moest ik in topconditie verkeren! Wat is er beter om een doel te hebben om naar toe te werken? Vanwege rugproblemen was mijn kortstondige mountainbike carrière al afgelopen. Fiets verkocht, niet meer naar omkijken. Hardlopen! Dat ging het worden! Doel: de Tilburg Ten Miles moest het worden. De Tilburg Ten Miles is met duizenden deelnemers in twee dagen (eerste weekend van september) één van de grootste hardloopevenementen in Nederland. Menig hardlooprecord op de Tien Engelse Mijlen is hier gelopen. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds 2009 pijnig ik mezelf met een jaarlijkse hardloopronde in Tilburg.
In de loop van de tijd heb ik wat hulpjes verzameld om de trainingen en de wedstrijd wat aangenamer te maken. Ik beschrijf er hier een aantal.

Ten eerste: muziek! Voor mij erg belangrijk om niet teveel afleiding te hebben. Ik gebruik zelf muziek die thuis op mijn NAS staat. Via een app op de iPhone (overigens ook voor Android beschikbaar) wordt deze muziek naar mijn telefoon gestreamed. Dat is een beetje te nerd-erig om hier verder op in te gaan 🙂 Wil je hier toch meer over weten, dan kun je altijd even contact met me opnemen.

Ten tweede: meten van prestaties. Het is belangrijk (vind ik) dat wanneer je ergens voor traint dat je ook je vorderingen bij kunt houden. Het is niet alleen van belang hoe lang je loopt, maar ook hoe snel en hoe ver. Uiteindelijk wil je toch een bepaalde afstand lopen en het liefst zo snel mogelijk. Ik begon met het NIKE+ systeem. Met dit systeem heb je een los zendertje aan of in je schoen (slechts enkele modellen van NIKE waren van de +-variant helaas) en een ontvanger in je telefoon. Latere modellen van de iPhone hebben deze ontvanger al ingebouwd. Groot voordeel is dat deze zender de GPS-ontvangst regelt en je telefoon dus niet zo snel leeg is. De GPS-ontvangst is prima. Nadeel datis  slechts een beperkt aantal schoenen hiervoor geschikt is. Er zijn mensen die de zender gewoon aan de veters knopen maar dat raad ik af. De calibratie is hierdoor erg slecht. De zender hoort plat te liggen en niet half rechtop te staan. Dit verstoort de calibratie en de betrouwbaarheid. De bijbehorende app is prima en overzichtelijk. Je kunt trainen op basis van tijd, afstand, calorieën (met een korreltje zout nemen) of gewoon basic zonder doel. Je kunt muziek afspelen en later je resultaten uploaden naar een speciale NIKE-site. De NIKE+ipod app (zoals ie officieel heet) is geïntegreerd in iOS. De instelling moet je dus aanpassen in het instellingenmenu van je telefoon! Hier kun je een aantal zaken instellen: powersong (als je het even niet meer ziet zitten), gesproken feedback (man of vrouw), afstandmaat (kilometer of mijl), je gewicht (voor het berekenen van de calorieën) en je kunt hier je sensor koppelen en je afstandsbediening. Goede app, kost weinig batterij, prima integratie met iOS en muziek via je telefoon.

Later heb ik de NIKE+GPS app ontdekt. Deze app, die ook beschikbaar is voor Android, kost in de appstore van Apple €1,59. De app gebruikt de ingebouwde GPS-ontvanger van mijn iPhone. De app is gratis en ziet er mooi uit. De functies uit de NIKE+IPOD zitter er allemaal in. En nog meer! Er is een integratie met GoogleMaps (binnen de app) waar je na je hardloopronde je rondje uitgezet ziet op een kaart of op de luchtfoto. Middels cijfertjes is aangegeven zijn de kilometerpunten aangegeven. Erg handig. Maar de meest geniale vinding vind ik de pace-knop. Met deze knop krijgt je gelopen route op de kaart een kleurtje die in tinten verloopt van geel naar rood. Deze legenda is voor iedere ronde uniek. De gele kleur geeft de snelste ‘pace’ van je ronde aan, de rode kleur de langzaamste ‘pace’ die gemeten is. Alles wat daar tussen zit, wordt natuurlijk ook weergegeven. Dit is echt een prima manier om je loopronde verder te analyseren. Voor een goede wedstrijd of recreatieve loop is het van belang om zo vlak mogelijk te lopen. Veel lopers maken de fout om meteen vol gas te beginnen na de start en zakken steeds verder weg in tempo. Er is dan onvoldoende energie over om extra gas te geven bij de laatste 2 of 3 kilometer die vaak het zwaarst zijn. Deze app geeft je daar goed inzicht in. Ook hier kun je je eigen muziek opzetten via iTunes of een willekeurig gekozen app. Dit is allemaal in de app te regelen. Ook powersongs zijn opgenomen en integratie met social media, Twitter en Facebook in dit geval. Tot slot heb je gesproken feedback, net zoals bij Nike+GPS. Je hoort iedere kilometer hoe ver je bent en wat je pace is.

Tot slot: bepaal je route. Toen ik in 2010 geplaagd werd door een blessure, ben ik gaan zoeken naar alternatieve routes. Ik had last van een zogenaamde lopersknie. Deze aandoening komt door te eenzijdig trainen, maar ook uit ‘verveling’. Iedere keer hetzelfde rondje. Ik kreeg van de sportfysio de tip om ieder geval het rondje eens in de andere richting te lopen. Beter nog is om te zoeken naar alternatieve rondjes. Maar hoe doe je dat? Hoe weet je van te voren wat een goed rondje is en ook hoe lang dit rondje precies is? Je kunt alles gaan fietsen van te voren, maar dat voert wat ver. Van de sportfysio kreeg ik de tip om afstandmeten.nl te raadplegen. Op deze site kun je op een handige manier allerlei routes uittekenen op de kaart of of luchtfoto. Als je registreert kun je je eigen routes bewaren en beschikbaar stellen voor iemand anders. Opmerkingen over de route kun je ook kwijt. Verder kun je op de site zoeken naar routes van anderen. Je kunt routes zoeken op een kaart of in een lijst die te sorteren is. Verder is er integratie met Twitter en is er een RSS feed. Het voordeel is dat er ook een app voor je telefoon beschikbaar is. Deze app is beschikbaar voor iPhone en Android en is gratis. Leuk om een keer te gebruiken als je nieuwe routes zoekt!

Het enige dat ik nog mis, is een integratie van alle handige apps. Muziek, routes plannen of downloaden van anderen en eventueel gesproken navigatie-aanwijzingen. Dat zou erg welkom zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
  1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom