Luke blogt er op los! ( … of niet … )

Luke blogt er op los!
Ljouwert

Oké, een weekend naar Leeuwarden. “Waarom ga je dáár naartoe?” is een veelgestelde vraag. Nou, eigenlijk omdat ik er nog nooit ben geweest. Logisch toch? Voor de verandering maar eens een keer nauwelijks voorbereid dus in de auto onderweg (tis toch bijna 250 km tuffen) maar even het wonderbaarlijke medium Twitter ingeschakeld. Eén zinnige reactie, dus dat schoot op! Gelukkig via de iPhone internet op de laptop dus van alles op kunnen zoeken.

En ik moet zeggen… Leeuwarden valt niet tegen! Het is een middelgrote stad met circa 93.000 inwoners. Niks bijzonders, hoewel er in het noorden van het land, buiten Groningen, geen concurrentie meldt. De kleine binnenstad is makkelijk toegankelijk. Letterlijk en figuurlijk. De mensen zijn aardig (Friezen zijn toch stug?) maar dat is natuurlijk ook veel import (horecapersoneel). Die bezienswaardigheden in Leeuwarden liggen op een steenworp van elkaar.

Maar laten we eerlijk zijn: je kunt overal een bezienswaardigheid van maken. Tot het geboortehuis van Geert Mak toe. Prima schrijver hoor, maar ook zijn geboortehuis wordt uitgelicht alsof we het over Rembrandt of andere groten der aarde hebben. Daar komt misschien ook ‘zo trots als een Fries’ vandaan. Want trots, dat zijn ze! We hebben wat leuke toeristische dingen gedaan: bootje varen (www.praamvarenleeuwarden.nl) en dat was eigenlijk best leuk. De tegelijkertijd humoristische en nuchtere uitleg van de wat oudere Fries aan boord is echt wel vermakelijk. Na een goede lunch (www.hetbroodhuys.nl) met een broodhuysburger op naar het Historisch Centrum Leeuwarden en aansluitend de ‘Skeve Toren’  van Leeuwarden. Een 500-jaar oude toren die nooit afgebouwd is omdat hij tijdens de bouw al ging verzakken. Jammer jammer en een beetje stom … In de toren wordt een leuke multimediapresentatie gegeven waarin duidelijk wordt dat er al honderden jaren gezocht wordt naar de echte aanleiding van het verzakken van de toren, terwijl het bouwen op de rand van de terp Oldenhoven eigenlijk als enige echte waarheid wordt gezien.

Wat opvalt is dat je Leeuwarden uitgebreid wordt geconfronteerd met het verleden. De Leeuwarders vertellen hier ook erg graag over. Maar het heden en de toekomst, daar hoor je niet zoveel over. Dat ervaar je echter wel in het centrum, dat lekker bruist met goed weer. Veel terrasjes, verrassende horecazaken en heuse ‘danspaleizen’ laten het Leeuwarden van nu zien. Toch ligt de verhouding tussen verleden en heden wat scheef als je het mij vraagt.

Conclusie: Leeuwarden is een prima stad om een weekend te vermaken. Prima horeca, goede hotels en restaurants.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Categories
Twitter Goodies
  1. Iedere reactie, opmerking of vraag is welkom